Opsang til jobsøgende

VN:F [1.9.22_1171]
Hvad synes du om artiklen? Giv en vurdering herunder:
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)

Har du nogensinde været jobsøgende? Jeg tror de fleste af os hader at være arbejdsløse og helst vil i arbejde igen hurtigst muligt.

Når det er sagt, så har jeg en fornemmelse af, at langt de fleste jobansøgere kunne øge deres chancer betydeligt for at få arbejde.

Kom ud af systemet så hurtigt som muligt

Jeg har selv prøvet at være arbejdsløs i 3 måneder ca og det er dødens pølse, for at sige det mildt. Ikke det at være arbejdsløs i sig selv, men det at være en del af arbejdsløshedssystemet.

At skulle sende 4 ansøgninger i ugen (som jeg skulle dengang), uden erhvervserfaring som ung nyuddannet multimediedesigner viste sig at være en umulig opgave. Og ikke mindst en rigtig træls tid, hvor mange ting synes meningsløse og demotiverende.

Efter noget tid i systemet bliver du jo også sendt ud i aktivering, hvilket ikke nødvendigvis behøver at være inden for den branche du er uddannet.

Så derfor mener jeg, at det bedste for de fleste, er at komme ud af systemet så hurtigt som muligt.

Det er ikke nok med et CV

Når du er en del af systemet er et af kravene for at du kan modtage dagpenge, at du har et online CV. Det er sådan set fint nok, men et CV gør det bare sjældent alene.

Jeg oplevede at ganske få kiggede på mit CV, og at mit CV passede til ganske få af de jobopslag jeg kunne finde på nettet og i de trykte medier.

Hvis du gerne vil i arbejde, så skal du ikke nøjes med at kigge efter jobopslag eller håbe på nogen kontakter dig på baggrund af dit online CV. Det er der flere grunde til og nogen af dem vil jeg liste op her:

 • 4 ud af 5 jobs bliver slet ikke slået op, men bliver besat på anden vis. Den påstand ville jeg gerne have dokumenteret med nogle facts eller en uddybende artikel fra en pålidelig kilde, men har ikke kunne finde noget. (Det gør den dog ikke mindre sand efter min mening)
 • Du har intet at tabe og ALT at vinde. Jobs hænger ikke på træerne for tiden, og derfor skal du ud over stepperne og stoppe med at sidde derhjemme og vente på det hele kommer af sig selv. 🙂
 • Du er i hård konkurrence om jobbet – og sikkert  især om drømmejobbet. Der sidder sikkert hundredvis af ligesindede rundt omkring, som også gerne vil i arbejde i netop din branche.

Så hvis du gerne vil i arbejde, så tænk over hvor, og for hvem, du gerne vil arbejde. Tænk også over hvordan du kommer en skridt foran dine konkurrenter til jobbet.

Sådan øger dine chancer for at få job

Nu vil jeg forsøge at give dig et par råd med på vejen i jagten på dit drømmejob:

 • Mød op på en arbejdsplads hvor du godt kunne tænke dig at arbejde. Spørg efter den person der står for at ansætte nye medarbejdere og tilbud din assistance.
 • Brug dit netværk til at komme i kontakt med interessante personer i virksomheder hvor du gerne vil arbejde. Det kan både være via familie og venner, kollegaer i tidligere jobs, skolekammerater, studiekammerater, ex kærester, venners venner og mange mange flere.
 • Brug de sociale medier til at sprede dine budskaber om at du søger jobs. Det kan f.eks. være LinkedIn, Facebook, Twitter eller noget helt fjerde. Måske kunne det også være en idé at lave en præsentation af dig selv på video og smide den på YouTube. Det er ganske nemt med en mobiltelefon.
 • Hvis du har mulighed for at dygtiggøre dig selv, med henblik på at få drømmejobbet, uden at være i arbejdsløshedssystemet, så gør det. Det kan du f.eks. gøre ved at skaffe dig et midlertidigt job, der sikrer dig smør på brødet og at du slipper ud af arbejdsløshedssystemet. Ved siden af dit dagjob, kan du så dygtiggøre dig inden for dit felt, så du har større chance for at få dit drømmejob. Hvis du arbejder i IT branchen kan du måske bruge et af mine tidligere blogindlæg om dette: “10 gode råd til nyuddannede multimediedesignere“.

I alle ovenstående råd øges dine chancer ydeligere hvis du viser din personlighed. En tør jobansøgning eller et CV viser sjældent meget om dig som person, men forsøg alligevel at beskrive dig selv – og gerne med eksempler fra virkeligheden.

Hvis du har en blog, bruger Twitter, Facebook eller andet, så har du også en unik mulighed for at vise verden hvem du er og hvad du står for. Det kan vise sig at være guld værd når du skal søge arbejde.

Så tag fløjlshandskerne af og se og kom i gang – og husk: Du har intet at tabe. 🙂

Eksempler på hvordan andre har gjort

Til sidst vil jeg komme med nogle eksempler på hvordan andre har tænkt kreativt i jagten på drømmejobbet. Måske kan du finde inspiration i deres eksempler eller give dig mod på at prøve noget utraditionelt.

Det var lige dem jeg kunne finde. Der er sikkert mange flere eksempler. Sikkert også nogen der ikke relaterer sig til IT branchen.

Håber du kunne bruge det til noget. Hvis du har flere gåde råd eller eksempler på kreative jobsøgninger, så vil jeg meget gerne høre fra dig i kommentarerne.

Rigtig god jobjagt. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Hvad synes du om artiklen? Giv en vurdering herunder:
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)
Opsang til jobsøgende, 4.3 out of 5 based on 3 ratings

Kommentarer (19)

 • Jan Skinnerup

  Hvad skal jeg sige? Jeg er helt enig 🙂

  Det gælder om at skille sig ud fra den – i disse tider – meget store mængde af A4 ark med standard CV’er og ansøgninger.
  Hvordan man så vælger at gøre det, afhænger meget af hvad man kan/skal arbejde med. Men man er nødt til at skille sig ud – ellers har man tabt i disse tider. Desværre.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  12-08-2010 at 21:21
 • Henrik Andersen

  Ja det er vigtigt at skille sig ud. Men med disse eksempler er det jo forholdsvis simpelt at skille sig ud.

  Det der er svært er nok at få ideen, hvis det skal være meget utraditionelt. At føre den ud i livet er nemmere. 🙂

  Men jeg tror at mange kunne øge deres chancer betydeligt ved at bruge Twitter, Facebook, LinkedIn m.m.

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  12-08-2010 at 21:26
 • Jan Skinnerup

  Helt enig. Der er ingen tvivl om at de sociale medier kan være med til at booste chancerne for nyt job.

  Mange jobsøgende går desværre først i gang når de står og skal bruge det. Og der er jeg overbevist om, at de sociale medier først for alvor viser deres effekt, når man har opbygget noget “god karma”. Så det tager tid, hvis ikke man allerede er i gang.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  12-08-2010 at 22:11
 • Henrik Andersen

  Det er en rigtig god pointe Jan.

  Den fik jeg ikke med i indlægget, så tak for det. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  12-08-2010 at 22:12
 • Torben Tronborg Beck

  Hej Henrik

  Super godt skrevet, jeg kan ikke være meget mere enig. Har også et par bud på hvad man kunne gøre.

  Oplever rigtig mange som er aktiv jobsøgende, men som ikke bruger deres netværk aktivt, til at komme ud med deres budskab.

  Sørg nu for at have en 110% opdateret Linkedin profil (alle kigger med der også din kommende arbejdsplads). Har nu ikke en nu, så kom i gang (inden det er for sent), med at bygge dit netværk op, det kan være GULD værd den da man står uden job.

  Deltag eksempelvis i netværksmøder / debatforums for jobsøgende indenfor din branche, eller andre steder hvor personer med samme profil som dig befinder sig.

  Læg dit CV ud til rekrutteringsvirksomhederne, de tjener først “de store” penge når du er blevet ansat i en virksomhed, så derfor gør de alt for at få den rigtige profil placeret.

  Opret en jobagent hos de store virksomheder som du kunne tænke dig at arbejde hos, oftest har du mulighed for at gøre det på deres hjemmeside. Kontakt dem eventuelt per telefon inden. (Mange stillinger bliver først opslået der, inden de bliver lagt ud til jobportalerne.) Tjek løbende de mindre virsomheders hjemmesider for opslag.

  Ha et super lækkert opdateret CV, og få eventuelt hjælp med at få det sat ordentlig sammen.

  Tænk ud af boksen, hvor kan du skille dig ud fra alle de andre som står i samme situation som dig?

  Brug de Sociale Medier til at Netværke, Netværke & Netværke…

  Til sidst kan jeg ikke lade være med at dele denne her video på, hvad man ellers kunne gøre http://www.youtube.com/watch?v=zV0OgsRK0Bc

  Held og lykke med jobsøgningen derude.

  Torben Tronborg

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  13-08-2010 at 11:34
 • Henrik Andersen

  Hej Torben

  Tak for det og ikke mindst tak for dine gode råd. De er jo så hermed givet videre. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  13-08-2010 at 11:41
 • Britta Andersen

  Super fedt indlæg til stor inspiration – også for en som mig, som sidder i job, men godt kunne tænke sig noget andet…

  Det eneste jeg tænker er blot, hvad nu hvis en nuværende arbejdsgiver/kollegaer kigger med på de sociale medier – Facebook, LinkedIn, Twitter osv.?? Eller er anvendelsen af disse “kun” forbeholdt, dem der står uden job? Det vil jo ikke være så smart, at blive “afsløret” før man egentlig har offentliggjort det på sin nuværende arbejdsplads… = dårlig stemning!

  Lidt tanker herfra, men rigtig godt indlæg igen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  13-08-2010 at 21:26
 • Henrik Andersen

  Hej Britta.

  Mange tak for dit spørgsmål. Jeg havde egentlig kun tænkt på dem der stod uden job da jeg skrev indlægget.

  Det er en rigtig god pointe du bringer op i forhold til din egen situation, hvor du er i job, men ønsker et andet.

  I den situation skal du nok være varsom med at være så fremme i skoene i offentligheden og på nettet. Men der sker jo ikke noget ved at opdyrke noget goodwill og et godt online netværk på Facebook, Twitter og LinkedIn.

  Som Jan også er inde på, så gælder det om at være til stede på de gode netværk på nettet. Dyrk dem. Plej dem. Vær hjælpsom. Vis hvad du står for.

  Den dag du så er klar til at søge dit drømmejob, kan du så skyde budskabet ud på samtlige platforme, når du har opnået noget goodwill på f.eks. Twitter og Facebook.

  Men indtil da skal du nok være lidt varsom, hvis du allerede er i job. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  13-08-2010 at 22:14
 • Jan Skinnerup

  Enig med Henrik – igen 🙂

  Hvis man er i arbejde, så skal man være lidt varsom med at melde ud, at man kigger efter noget andet.

  Omvendt, hvis man er i arbejde, så er det uendeligt meget nemmere at få et nyt job. I det tilfælde betyder de andre ting langt mindre og jeg mener ikke, man nødvendigvis behøver at skille sig meget ud i forhold til mængden. Bare det faktum, at man henvender sig hos firma A og siger, at man arbejder for deres konkurrent gør, at man nærmest automatisk bliver lyttet til. Det er en klar fordel i forhold til at være arbejdsløs.

  Alt andet lige – desværre – så bliver det at være arbejdsløs mange steder betragtet som om man enten er doven, uduelig eller bare umulig at arbejde sammen med. Og de fordomme er man bare nødt til at modbevise uanset om det så er retfærdigt eller ej. Og der hjælper det at være aktiv på de sociale medier og generelt være fremme i skoene.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  13-08-2010 at 23:21
 • Henrik Andersen

  Spot on Jan.

  Og rigtig godt formuleret!

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  13-08-2010 at 23:25
 • Lars Duelund

  Jeg er ikke helt enig i rådet om at møde op på arbejdspladsen. Vi ligger inde midt i byen, og der kommer jævnligt folk forbi, som syntes vi er spændende og vedkommende må da lige være noget for os.

  Og når folk møder op uden aftale og forventer at vi lige har tid til at snakke med dem, så kan det faktisk godt være et problem. Vi er en travl konsulent virksomhed som lever af vores timer, og derfor er det faktisk ofte til gene!

  Hvis du vil møde op, så ring først, lav en uforpligtende aftale – på den måde fanger du os ikke lige før vi er på vej til et møde, og derfor kan risikere at blive afvist uden at vi når at se dig an.

  Af andre råd, kan jeg kun opfordre til, at man tager hver ansøgning seriøst, dvs. velformuleret, skrevet til den enkelte virksomhed, undgå for alt i verden stave- og grammatiske fejl. Få en til at læse din ansøgning igennem, da du selv ofte kan læse dig blind på dine egne fejl.

  CV er også en vigtig del, og som andre nævner, så vær aktiv online i fora, sociale netværk, start en blog og vis dine kompetencer, etc.

  Håber det kan bruges.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  17-08-2010 at 07:17
 • Henrik Andersen

  Tak for din kommentar Lars.

  Kan sagtens se din pointe, men hvis du ser det fra jobsøgerens side, så er det nu engang sværere at afvise ham/hende helt og aldeles, når han/hun står ansigt til ansigt med dig end det er via snailmail, e-mail og telefon.

  Chancen for at få 15 minutter (eller mere til en samtale) ved at møde op mener jeg stadig er langt større, selvom jeg udmærket godt er klar over, at det kan være lidt småtræls at være arbejdsgiver i situationen. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  17-08-2010 at 09:05
 • Jacob Sten Madsen

  Hej
  Jeg er en rekrutteringsspecialist med mere end 15 års erfaring i ansætte folk, og har haft ansvar for rekruttering i to store globale virksomheder i Danmark, ansat over 500 mennesker og haft interview samtaler med mere end 3000
  Jeg har set utallige eksempler på dårlige/utilstrækkelige ansøgninger (faktisk 80% af samtlige, og det ligegyldigt om fra erfarne/uerfarne, akademikere eller ufaglærte), danskere flest er ikke gode til at vide hvordan man søger om job eller får de bedste chancer til at komme i betragtning til et job.
  På den baggrund og ud fra at hjælpe og vejlede har jeg udfærdiget 2 ‘guider’ som er råd og vejledninger som jeg garanterer vil inspirere og sætte fut i enhver. Jeg har kaldt dem ‘Fra den anden side’ og beskriver hvordan man fra en virksomheds side ser på ansøgere, og hvad der skal til for at få de bedste chancer for at få et job.
  Disse råd og vejledninger kan rekvireres 100% kvit og frit ved at sende mig en mail til mig med ord Jobansøgning i titlen til Jacob.madsen@yahoo.co.uk
  Såfremt du er under uddannelse eller nyuddannet så venligst angiv dette, idet du så får endnu en ‘guide’/råd/vejledninger.
  Jacob

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  27-08-2010 at 14:54
 • Dan Hansen

  Hej Henrik.
  Super blogindlæg.
  Og rigtig enig i tingene.

  Mht det at møde op på arbejdspladsen – så har jeg hørt begge dele.
  Jeg har været til nogle møder om jobsøgning og må indrømme at nogle af erhvervsfolkene siger det ene og nogle siger det andet.

  Men søger man for at have sit materiale med – spørge efter en man kan snakke med om et evt. job og bliver afvist pga møder, tidsnød mm, så kan man altid spørge efter vedkommendes navn og evt. telefonnummer, så man kan ringe og lave en aftale med vedkommende – og så forøvrigt huske at ligge ens CV og beskrivelse/ansøgning til vedkommende.
  Man kan evt. spørge, om der er en anden, der måske havde tid til at vise en rundt på virksomheden – for man er jo nysgerrig efter at se hvilken virksomhed det er man måske kunne tænke sig at arbejde for. Det viser motivation og vilje.

  Men rigtig godt skrevet.

  /Dan

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  27-04-2011 at 10:30
 • Henrik Andersen

  Hej Dan
  Mange tak for din kommentar og dine ekstra tips. Er sikker på det kan gavne dem der læser det og er jobsøgende 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  27-04-2011 at 10:41
 • Bo Andersen

  Tak for en interessant artikel. Jeg er meget enig i, at jobsøgende kan gøre langt mere for at komme i betragnting til stillinger, end det de gør i dag.

  Jeg har selv arbejde emd rekruttering i flere år og er til stadighed overrasket over, hvor få der i virkeligheden formår at lave en god ansøgning og et godt CV, der kort og præcist kan fortælle den ansættende virksomhed, hvem de er og hvad de kan.

  Så der er helt klart brug for flere, der arbejder på at gøre jobsøgende bedre til at søge jobs. Der er lige nu for mange, der ikke helt forstår kunsten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  20-09-2011 at 11:33
 • Dan Hansen

  Hej Bo.
  Fuldstændig enig. Kvaliteten af ansøgningen og CV’et er vigtig – meget vigtig.
  og en ansøgning skal skrives målrettet det job man søger og ikke kopieres fra gamle ansøgninger, som jeg tror mange gør.

  Jeg er selv pt. ledig, så jeg må også tage den anden sko på.
  Det at skrive en god ansøgning, er MEGET individuel alt efter hvem der modtager ansøgningen. Det er helt sikkert, at nogen vil have at en ansøgning skal være modig, direkte og næsten fræk, før de tager ansøgeren med i “bunken”, mens andre ville sortere den samme ansøgning fra, bare på baggrund af samme.

  Det er ikke nemt at skrive den “rigtige” ansøgning – bliver det heller aldrig, så længe det er mennesker der er modtageren!

  Men der er selvfølgelig nogle does and do nots!

  Jeg har lige selv fået flere timers rådgivning af AS3 Outplacement – og det har været rigtig godt. Min tidligere arbejdsgiver TDC, giver 12 timer hos AS3, når man bliver overtallig – eller med andre ord FYRET!
  Men min rådgiver, har vist mig vejen til en god ansøgning og jeg vil mene jeg har forstået kunsten.

  Men jeg må desværre alligevel se min ansøgning blive afvist i døren igen og igen…
  og så nogle gange bliver jeg lagt i “bunken”

  Frustrerende – det er det.
  Hårdt “arbejde” at skrive alle de ansøgninger og læse jobannoncer – det er det skam også.

  Men nogle gode “kurser” i CV skrivning og ansøgninger – det ville bestemt ikke skade nogen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  20-09-2011 at 12:37
 • Jeppe Bech

  Kaster lige en kommentar ind selvom indlægget er et par år gammelt – fandt det via dit nyere indlæg om synlighed på sociale medier 🙂

  Går selv ledig (dog pt. på barsel), og der er en del fine råd i indlægget samt i kommentarsporet, selvom jeg da har hørt en del af dem før.
  Jeg kan i det hele taget godt lide din blog som jeg har skelet lidt til i forbindelse med at jeg lige har startet min egen blog – bl.a. som led i min plan om at komme i arbejde 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  01-07-2012 at 10:22
 • Henrik Andersen

  Hej Jeppe.
  Gamle indlæg kan sagtens indeholde en masse guld. Både her og på andre blogs, så jeg siger tak for roserne. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  01-07-2012 at 18:40

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive synlig.