Din hjemmeside skal virke i flere browsere

VN:F [1.9.22_1171]
Hvad synes du om artiklen? Giv en vurdering herunder:
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

Flere og flere brugere benytter alternative browsere når de surfer på internettet. Internet Explorer var engang næsten enehersker på browser markedet. Sådan er det ikke mere – og sådan har det ikke været de senere år.

Der findes dog stadig masser af hjemmesider, der ikke ser ens ud i de forskellige browsere. I værste fald er der funktioner der ikke virker i alle browsere. Det dur simpelthen ikke, så hvis din hjemmeside ikke ser ens ud eller ikke virker i de populære browsere, skal du gøre noget ved det.

Tjek hvilke browsere dine brugere benytter

Hvis ikke du tror på hvad jeg siger, så tjek din egen statistik. Hvis du f.eks. bruger Google Analytics, kan du se hvilke browsere der er populære blandt dine besøgende.

Lad mig give dig et eksempel fra Google Analytics på denne blog:

Browsere benyttet på blog.confero.dk

Browsere benyttet på blog.confero.dk

På billedet kan du se hvilke browsere læserne af vores blog har benyttet den seneste måned. I forhold til tidligere er der nu kun lidt over 50% der bruger Internet Explorer. Mere end 30% bruger Firefox. Safari og Google Chrome bruges tilsammen af mere end 12%.

Ser browser statistikken for dine besøgende også ca. sådan ud? Jeg vil opfordre dig til at finde ud af det, hvis din hjemmeside ikke virker eller ser ens ud i alle browsere. Hvis din hjemmeside kun virker (eller ser godt ud) i Internet Explorer, risikerer du at alle de besøgende, der kommer fra en af de andre browsere, forlader din hjemmeside med det samme. Det ville være en katastrofe. Intet mindre.

Tjek hvordan din hjemmeside ser ud i de forskellige browsere

Du kan selv gøre en masse for at teste din hjemmeside i forskellige browsere. Du kan f.eks.:

 • Downloade Firefox, Safari og Google Chrome på din egen pc og teste din hjemmeside i dem.
 • Lave en konto på Adobe Browser Lab. Her kan du teste din hjemmeside i flere browsere (og i flere operativsystemer) på én gang.

Det du skal kigge efter er:

 • Om din hjemmeside ser nogenlunde ens ud i de forskellige browsere.
 • Om alle funktioner virker i de forskellige browsere.

Hvor mange browsere skal der optimeres til?

En ting er at optimere til de forskellige browsere, men der findes også flere forskellige versioner af de forskellige browsere. Og de findes også til forskellige operativsystemer. Safari og Firefox findes f.eks. både til Windows og til Mac brugere. Dine brugere er ikke altid gode til at opdatere deres browsere til de nyeste tilgængelige versioner. Derfor skal der også optimeres til de lidt ældre versioner af de forskellige browsere.

Internet Explorer benyttes f.eks. stadig i version 6, 7 og 8. Hvis dine brugere besøger din hjemmeside i alle disse versioner, bør de ikke forlade din hjemmeside fordi den ikke er optimeret til dem alle. Hvis du benytter Google Analytics som statistik program, kan du i øvrigt se mere detaljeret, hvilke browsere og operativsystemer dine besøgende kommer fra.

Generelt vil jeg sige, at så længe du får besøgende på din hjemmeside (af betydning) i en bestemt browser i en bestemt version, bør du også optimere din hjemmeside efter det. Hvis 10% af dine besøgende f.eks. stadig kommer fra brugere der benytter Firefox version 2.x, bør du optimere til dem også. Det samme gælder Internet Explorer 7 og 8.

Det samme gælder egentlig for Internet Explorer 6, men her har du også et andet alternativ. Denne browser er så gammel, så den efterlader både udviklere af hjemmesider og dine brugere med et par problemer. Jeg har tidligere opfordret læserne af denne blog til følgende: Drop Internet Explorer 6. Hvis din hjemmeside modtager mange besøgende fra netop denne browser, kan løsningen være at opfordre dem til at opgradere til en nyere version. Det kan din leverandør også hjælpe dig med.

Følg med i udviklingen

Af og til kommer der en ny browserversion på gaden. Eller måske endda en helt ny browser. Det er f.eks. ikke så længe siden Google Chrome kom på gaden. Når det sker kan det være en god idé at tjekke din hjemmeside i den nye version eller den nye browser.

Som minimum bør du holde øje med din statistik. Her kan du hele tiden se hvilke browsere dine besøgende kommer fra. Og du bør gøre alt hvad du kan, for at vise dem din hjemmeside fra sin bedste side.

Tendensen er at Internet Explorer taber flere og flere brugere til sine konkurrenter. Derfor er det vigtigt at du holder øje med udviklingen jævnligt.

Mulighederne på internettet bliver også bedre og bedre for mobiltelefoner. Der lader ikke til at være mange der benytter sig af det endnu, men det skal nok komme. Det kommer til at sætte helt nye krav til hjemmesiderne som vi kender dem i dag.

En almindelig hjemmeside egner sig sjældent til at blive vist på mobiltelefoner på grund af den lille skærm. Så hvis du har mange besøgende fra mobiltelefoner (eller lignende), bør du overveje om din hjemmeside skal have en mobilvenlig version også.

Spørg din leverandør om browser optimering

Hvis du finder ud af at din hjemmeside ikke virker (eller ser godt ud) i en af de meget benyttede browsere, så skal du få din leverandør af hjemmesiden til at fikse det.

Efter min mening er det en pligtparameter at din hjemmeside skal virke (og se ens ud) i de forskellige browsere. Derfor skal din leverandør også leve op til dette, som en del af deres løsning. De fleste professionelle leverandører lever da også op til dette, men det er altid en god idé at tjekke dem efter.

Hvis du ikke før kunne se vigtigheden af at optimere din hjemmeside til flere browsere, håber jeg at du kan se det nu. Det kræver ikke alverden, så det er simpelthen for dumt at gå glip af god forretning ved ikke at optimere til flere browsere.

VN:F [1.9.22_1171]
Hvad synes du om artiklen? Giv en vurdering herunder:
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Din hjemmeside skal virke i flere browsere, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Kommentarer (8)

 • Erik Kristensen

  At sørge for at en hjemmeside ser ens ud i alle browsere er heldigvis blevet nemmere.
  Efter Acid testene begyndte at komme frem, er de fleste browsere faktisk begyndt at vise sider ens.
  De gamle browsere er der selvfølgelig stadig problemer med, men hvis det virker i en moderne browser, så plejer det at virke i dem alle.

  Og som du nævner så skal man kigge på ens statistik, for det er stor forskel på hvor stor procentdel besøgende man har med “forældede” browsere.
  For at nævne et eksempel på en forskel, så for min egen hjemmeside 56,6 % af alle besøg fra IE. Mens denne procentsats er omkring 80% for en kundes hjemmeside.
  Så der er store forskelle, og man skal beslutte ud fra ens egen statistik hvad man vil gøre.

  Jeg har selv valgt at supportere IE6 og nyere, men på min blog giver jeg dem en høflig bemærkning om at de gerne må opgradere (men alt virker i IE6).

  Og som tilføjelse til Adobe Browser Lab vil jeg gerne nævne 2 værktøjer som jeg selv bruger.
  http://browsershots.org/ (Se din hjemmeside, i ALLE browsere)
  http://my-debugbar.com/wiki/IETester/HomePage (Internet Explorer 6,7 og 8 kan finde på nogle mærkelige ting en gang imellem, det er vigtigt at kunne teste dem alle).

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  04-11-2009 at 21:39
 • Henrik Andersen

  Hej Erik

  Mange tak for dit input.

  I forhold til den lille arbejdsindsats der ligger i at optimere en hjemmeside eller webshop til en bestemt browser, vil det efter min mening næsten altid kunne betale sig.

  Hvis 1 ud af 100 f.eks. besøger en webshop (og køber noget) i en bestemt browser, ja så skal der ikke sælges ret meget før det kan betale sig at optimere efter det.

  Jeg bruger også IETester, men synes den indeholder så mange fejl at den ikke var værd at nævne her 🙂

  Browsershots vil jeg kigge nærmere på, men der skal meget til at stikke Adobe Lab og den gode gammeldags måde med at teste direkte i de forskellige browsere efter min mening.

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  04-11-2009 at 23:19
 • Camilla Simonsen

  Hej Henrik

  Rigtig godt og nemt forståeligt indlæg om emnet. Jeg håber, at mange andre finder dit indlæg. Jeg oplever, at der er mange, som slet ikke er opmærksomme på det – og det er ikke kun kunderne. Jeg har derfor også skrevet et afsnit om at teste hjemmesiden i forskellige browsere i min ‘SEO kravspecifikation – Minimumskrav – hele vejen rundt’.

  Mvh
  Camilla Simonsen

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  17-05-2010 at 13:23
 • Henrik Andersen

  Hej Camilla

  Tak for det. 🙂

  Der er ingen tvivl om at det er vigtigt hele tiden at tjekke hvilke browsere der bør understøttes.

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  17-05-2010 at 13:32

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive synlig.