Er Linux kun for nørder?

VN:F [1.9.22_1171]
Hvad synes du om artiklen? Giv en vurdering herunder:
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Til det spørgsmål plejer jeg at svare ja. I de sidste par år har jeg med jævne mellemrum prøvet at installere den mest brugervenlige Linux distribution på en gammel bærbar, for at finde ud af om de har fået aflivet alt nørderiet og ikke mindst om jeg kan bruge Linux til noget. Indtil videre har jeg altså ikke kunne få det til at fungere.

I forgårs var tiden kommet til et forsøg mere med Ubuntu Linux. Konklusionen får du senere.

Hvad er gået galt ved tidligere installationer af Ubuntu Linux?

Hvis jeg skal være helt ærlig, husker jeg det ikke præcist, da der tit går halve år imellem hvert forsøg, men her er nogen af de ting jeg husker:

 • Der har manglet en driver til enten trådløs netkort, lydkort eller noget helt tredje
 • Jeg har ikke kunne gennemskue installationen
 • Jeg har ikke kunne installere de nødvendige programmer efter endt installation
 • Det har været svært at finde hjælp på nettet uden at skulle bruge “terminalen” og uden at skulle kunne en pokkers masse Linux kommandoer

Kort sagt: For en som mig, der kun kender Windows verdenen, har det været alt for nørdet og alt for besværligt at arbejde med.

Hvorfor så overhovedet bruge Ubuntu Linux?

Godt spørgsmål. Det har jeg stillet mig selv masser af gange og nu skal du høre hvorfor jeg bliver ved med at prøve:

 • Jeg kan godt finde ud af at bruge Linux til husbehov når alt er installeret. Desuden har jeg en gammel bærbar jeg gerne vil bruge til at skrive blogindlæg på, læse på andre blog med og generelt surfe på nettet og  en masse andre småting. Computeren er lidt gammel og derfor ville Linux være fantastisk til sådan en maskine. Den vil føles som ny i forhold til hastighed med Linux installeret.
 • Jeg har en del familie, venner og bekendte som af og til spørger om hjælp til deres håbløst gamle computere, med Windows på, som bare bliver langsommere og langsommere. Til dem håber jeg en dag at kunne sige: “Installer Ubuntu Linux, det er utrolig nemt. Du vil opleve det som om du har fået ny computer, og med 1-2 timers selvforklarende installation er du kørende.”
 • Jeg vil gerne lære lidt mere om Linux verdenen, da systemet jo kan bruges til mange ting, hvis man bare kan finde ud af at bruge det.
 • Det er Open Source og dermed helt og aldeles gratis og man skal ikke være så bange for at bøvle med virus og andet gøgl som er en af de store ulemper ved Windows.
 • Det er det der bruges til at styre rigtig mange servere over hele verden. Vores egne Magento webshop løsninger og TYPO3 CMS løsninger bliver også hosted på Linux servere. Derfor er det godt at vide lidt om det, når man snakker med sin serverleverandør.

Er sikker på der er flere fordele ved Linux end ovenstående. Især for dem med et simpelt pc behov og en halvgammel computer, men det er mine grunde til at blive med med at forsøge mig med Linux.

Hvordan gik det så denne gang?

Venter du på resultatet? Du kan hoppe ned til konklusionen hvis du er utålmodig. 🙂

Det er efterhånden lige så nemt at installere Ubuntu Linux som det er at installere Windows. Først downloader du en fil til din computer, derefter brænder du din egen Ubuntu Linux installations cd. Herefter sætter du den i og booter op på dit cd drev og resten bliver du guidet igennem på samme vis som ved en Windows installation.

Så langt så godt. Alle drivere så ud til at være installeret med det samme automatisk. Endda både lyd og trådløst netværk så ud til at køre. Herefter ville jeg logge på mit trådløse netværk og allerede her skulle det vise sig at blive lidt bøvlet. Jeg kunne se mit eget netværk og flere andre, men jeg kunne ikke få etableret forbindelsen.

Lige meget hvilken metode jeg prøvede at etablere forbindelsen med, gik det galt da jeg skulle taste passwordet til netværket ind. “Connect” knappen ville ikke blive aktiv, så den kunne trykkes på. Jeg troede helt sikkert at det måtte være driveren det var galt med, så jeg havde computeren med på arbejde for at få en langt mere erfaren Linux bruger til at kigge på det. Umiddelbart fandt han heller ikke de store problemer og foreslog så at jeg prøvede med en anden Linux distribution.

Det kunne jo være at den indeholdt de rigtige drivere, nyere software eller hvad ved jeg. Jeg prøvede Fedora, men med præcist samme resultat. Så snart jeg begyndte at taste de første tegn ind i passwordfeltet, regnede jeg jo med at knappen “Connect” blev aktiv, men desværre nej. I bare frustration (og noget af et skud i tågen) prøvede jeg at taste hele passwordet ind som det rigtigt skulle stå. Altså med alle tegn korrekt indtastet. Hvad tror du der skete? Jep. Ved sidste tegn blev knappen “Connect” aktiv. Jeg trykkede forbløffet på den og efterfølgende gik den på nettet med det samme og alt kørte nu som en leg.

Så besluttede jeg mig for at prøve det samme med Ubuntu, som jeg så var nødt til at installere igen. Og minsandten om ikke det også virkede her, hvis jeg bare tastede hele passwordet ind korrekt.

Den lader jeg lige stå et øjeblik.

Jeg fandt altså ud af det hele og min gamle bærbar kan nu opfylde mit behov med Ubuntu Linux på. Og hvor er den dog blevet fantastisk hurtig at arbejde med. Men sikke dog en Usabillity brøler (eller fejl 40 – vælg selv). Jeg var så tæt på at opgive endnu engang på grund af frustrationen over ikke at kunne få det trådløse til at virke og så viser det sig at passwordet skal tastet korrekt ind før “Connect” knappen bliver aktiv. Hvad er ideen overhovedet i det? Da jeg fortalte det til min kollega, som har en del erfaring med Linux, sagde han at det havde han aldrig oplevet før og var også noget forbløffet over det.

Det er muligt at mange andre ikke vil falde i den “fælde”, men jeg synes godt nok det er en underlig “feature”. Anyway nu er jeg en glad Ubuntu fritids bruger og det bringer mig (og dig) til konklusionen.

Er Linux så blevet mindre nørdet?

Herfra skal der lyde et stort ja. Det er muligt det har været sådan her det sidste halve år, men dette er første gang jeg kan sige følgende:

 • Jeg skal ikke installere drivere, de installeres automatisk
 • Jeg har lavet alt (indtil videre) uden brug af “terminalen” og “Linux koder”. Terminalen må ikke være en nødvendighed hvis Linux nogensinde skal være en succes for ikke nørder.
 • Jeg er denne gang tilfreds med slutresultatet og er ret sikker på at min bærbare computer fremover kører med Ubuntu Linux som styresystem.

Så min konklusion er at Ubuntu Linux efterhånden virker lige så nemt at gå til som en installation af Windows. Det er ikke noget for Fru. Hansen, men hendes søn kan sikkert sagtens finde ud af det. De har fået meget af nørderiet pillet væk og vigtigst af alt: Man behøver ikke kunne Linux kommandoer for at arbejde med Linux.

Er du en pc bruger med et simpelt behov vil jeg klart anbefale Ubuntu Linux.

Kan Ubuntu Linux erstatte en normal Windows arbejdscomputer?

Til ovenstående fritidsbehov og semi arbejde kan det godt, men hvis du er vant til at arbejde med Office pakken fra Microsoft og især produkter som Microsoft Hosted Sharepoint og Microsoft Hosted Exchange 2007, så tror jeg ikke du skal regne med en succesoplevelse hvis du skifter til Linux. Der er altid et gratis alternativ i forhold til de Microsoft produkter du er vant til at arbejde med, men det er bare ikke det samme at arbejde med. Ikke mere om den sag nu, da det er et spørgsmål om hvad man foretrækker og hvilket niveau man er på i de forskellige programmer.

Kunne du finde på at skifte eller bruge Linux?

VN:F [1.9.22_1171]
Hvad synes du om artiklen? Giv en vurdering herunder:
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Er Linux kun for nørder?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Kommentarer (18)

 • Jan Skinnerup

  Heh sjovt. Jeg har også et par gange efterhånden lavet det trick, at jeg lige skulle se om Linux nu var blevet brugervenligt. Det var det så ikke. Men indrømmet, det er flere år siden jeg prøvede sidst.

  Det med password til trådløst net lyder godt nok sjovt. Det lyder for mig meget underligt, hvis connect knappen først bliver aktiv når du har indtastet det rigtige password. Så ville det jo nemt kunne misbruges til at hacke netværket med, ville det ikke?

  Er det ikke snarere noget med at – afhængig af kryptering på dit netværk – at koden skal have en hvis længde. Og connect knappen bliver ikke aktiv før du har indtaster i hvert fald det antal tegn, der som minimum skal være?

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  23-02-2010 at 23:01
 • Henrik Andersen

  Det er muligt at det ikke helt er sådan det hænger sammen men det var sådan jeg oplevede det. En ting er helt sikkert: Jeg tastede nogle volapyk tegn ind uden der skete noget som helst, da jeg så “Connect” knappen var inaktiv og det hjalp ikke. Kan selvfølgelig ikke huske hvor mange jeg fik tastet ind. 🙂

  Men jo du har sikkert ret. Er der nogen der kan be- eller afkræfte det?

  Anyway. Hvis det er flere år siden sidst, så tror jeg version 9.10 af Ubuntu er noget for dig hvis det stadig har interesse 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  23-02-2010 at 23:06
 • Michael Østergaard

  Trods den uheldige situation, så har du alligevel haft en heldigere oplevelse end jeg. Ved en nyindkøbt netbook for 7-8 måneder siden skulle jeg også afprøve Ubuntu, men jeg nåede aldrig så langt som at installere det, fordi grafikkortet ikke var understøttet, så min første rejse ud i en linux-verden stoppede ret brat og hurtigt – desværre.

  Jeg kunne måske også bare have købt en mere udbredt netbook end en fra Samsung 😀

  Nu bliver det i stedet til en Mac Book Pro 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 08:02
 • Henrik Andersen

  @Michael
  Jeg tror desværre også der er ret stor risiko for at løbe ind i driver problemer med nye computere når man ønsker at køre Linux.

  Jeg har KUN prøvet med gamle computere og der er det gået nogenlunde med drivere.

  Jeg ejer endnu ikke et eneste Apple produkt. Overvejer stadig en iPhone, men Mac computer bruger bliver jeg nok aldrig. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 08:06
 • Michael Østergaard

  Ja, tror godt der kan være noget omkring nyere computere og drivere. I min situation var det dog nok nærmere et relativt ukendt grafikkort fra Via. Hvorfor bruger Samsung ikke også bare Intel, som alle andre 😀

  Overvejer også en iPhone mere og mere. Synes jeg kommer tættere og tættere på et impulskøb for hver dag der går.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 08:24
 • Henrik Andersen

  Det kan der være noget om 🙂

  Hehe. Jeg kender godt følelsen. Jeg går dog stadig og håber på at der kommer noget endnu bedre snart 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 08:26
 • Martin Pihl

  Jeg har arbejdet med Ubuntu i nogle år, og fører bl.a. et Ubuntu kursus i Århus.

  Ubuntu er IKKE kun for nørder. Lad mig slå det fast. Ubuntu er ikke, i dag, mindre brugervenlig en Windows, men lider selvfølgelig af den uheldige omstændighed, at det ikke ER Windows.

  Ting foregår på en anden måde i Ubuntu, og denne anderledes måde (ikke sværere måde) er oftest den største forhindring for et succesfuldt skifte.

  Jovist, er Ubuntu ikke perfekt, og der er da usability glitches rundt omkring. Hvilket system er der ikke det i?

  Tro mig, har man først vænnet sig til at bruge Ubuntu som sit primære system, og man kommer tilbage til Windows, får man for alvor øjnene op for mange af de mærkelige ting i Windows, som vitterligt er der.

  Men det er klart, at man er så uheldig, og det sker heldigvis sjældnere og sjældnere, at man installerer Ubuntu på en PC med et grafikkort eksempelvis, som ikke er understøttet, så er det en klar showstopper.

  Her lider Ubuntu selvfølgelig af det problem, at det endnu ikke er så udbredt, at alle hardwareproducenter laver drivere til Linux, eller at de mange frivillige såvel som lønnede udviklere ikke får lavet en open source driver til alle små hardware-stumper i verden.

  Heldigvis er der sket meget på området de senere år, og der kommer ikke til at ske mindre de næste år. Så glæd dig 🙂

  Forresten, har man fundet en bug/fejl i Ubuntu, kan man indberette den til Launchpad, hvor Ubuntu samler sine bugs. I det progam fejlen ligger i, går du op i Hjælp og vælger Indrapportér et problem.
  Der findes også et projekt i Ubuntu, som hedder 100 Papercuts, hvor man samler og løser de små usability problemer, som ellers er for små til normalt at få en prioritering, men som giver en dårlig oplevelse til hverdag. Som din med kodeordet til det trådløse netværk 😉

  Anyway, lang svada. Men god artikel du fik skrevet og held og lykke med det 😉

  – Martin Pihl

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 08:46
 • Henrik Andersen

  @Martin

  Tak for din kommentar. Jeg er ret enig med dig.

  Der er ingen tvivl om at den største grund til at det er besværligt at skifte er at de fleste er vant til Windows og KUN kender det.

  En anden udfordring bliver så, når man har skiftet, at alle andre stadig bruger Windows. Det gør samarbejdet på tværs af platforme (f.eks. i en organisation) mere besværlig og er sikkert endnu en grund til at mange kører videre (også virksomheder) med det de kender.

  Anyway. Indtil videre virker det fremragende for mig til mit “fritidsbehov”. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 08:56
 • Henrik Andersen

  Er lige blevet opmærksom på dette indlæg som jeg skal prøve af ved lejlighed: http://www.omgubuntu.co.uk/2009/10/10-useful-things-to-do-after-installing.html

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 10:58
 • Martin Pihl

  Faktisk er samarbejde på tværs af platforme ikke så besværligt endda. Fx kommer Ubuntu med Samba præinstalleret, som gør netværk mellem Windows maskiner og Ubuntu maskiner samt fx printerdeling en smal sag.

  Men en ting er de almindelige dagligdagsopgaver. En anden ting er når man bruger særlige applikationer, som er bundet hårdt op på Microsofts eller anden leverandørs systemer. Som fx Sharepoint eller MS CRM.

  Et skifte indebærer derfor altid en lille analyse af problemområder.

  Det er et godt link du har fundet dig. Der er masser af dens slags nyttige blogartikler, som alle har sine yndlingsting. Jeg kan også anbefale dig at google på ‘medibuntu’, som også kan gøre nogle nyttige ting 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 11:06
 • Henrik Andersen

  @Martin

  Tak for tippet. Jeg er spændt på om jeg efter nogle måneders brug er af samme opfattelse, men det er helt sikkert blevet nemmere at gå til det hele. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 11:09
 • Christoffer Veng

  De sidste 1½ år har jeg udelukkende brugt Ubuntu på mine computere – båden min laptop og netbook og det fungerer upåklageligt. Min netbook er endda købt med SSD-konfiguration netop med Ubuntu for øje.
  Der er for mig aldrig bøvl med installationer og opgraderinger. Der er aldrig noget, der ikke virker og der mangler ingen drivere.
  Som lærer bruger jeg tekstbehandling og regneark på mellemniveau og Open Office gør det sgu lige så godt som M$ Office, omend der i starten var et par funktioner, jeg skulle lede lidt efter. Billed- og videoredigering kører også bare derudad.
  Sharepoint og Exchange kender jeg ikke meget til, men jeg kan da godt forestille mig, at det ikke bliver helt det samme uden Windows.
  Næste gang, min computerforskrækkede mor skal have en ny computer, laver jeg en Linux-maskine til hende med de programmer og funktioner, jeg ved, hun får brug for og nichts weider. Hun kan nok vænne sig til det og jeg kan sidde på afstand med vished for, at hun ikke fucker noget up eller bliver spist af virus eller anden malware.
  Jeg anbefaler klar Ubuntu til snart enhver. Det kan i øvrigt tilføjes, at min netbook pt. kører med version 10.04 i alpha-2. Alt virker, intet crasher og så har den bare fået et ordentligt skub hvad hastigheden angår. Glæd jer til april, svende! 🙂

  Mvh
  Christoffer Veng

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  24-02-2010 at 16:17
 • Henrik Andersen

  @Christoffer

  Dejligt du deler dine erfaringer med Ubuntu Linux med os. Tak for det. 🙂

  Alt efter behov er jeg også mere og mere overbevist om at Linux er snart er klar til Hr. og Fru Danmark. 🙂

  Med hensyn til hastigheden, så synes jeg allerede at det er noget af det bedste ved Linux, men det er da bare fedt hvis det i næste version bliver endnu hurtigere.

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  25-02-2010 at 07:45
 • Povl Falk

  @christoffer

  Jeg har rodet en del med Ubuntu nogle måneder og der er rigtig mange ting, jeg godt kan lide ved det. Jeg synes det er brugervenligt langt hen ad vejen og så bliver det ikke langsommere og langsommere, som Windows gør.

  Jeg går dog og overvejer at skifte tilbage til Windows da der er nogle ting, jeg ikke kan få til at virke under Ubuntu eller som jeg synes virker for dårligt.

  Et eksempel er iTunes, som tilsyneladende ikke kan køre under Ubuntu. Eneste løsning er dual-boot med Windows eller VirtualBox med Windows.

  En anden ting er når jeg vil rippe mine Cd’er til MP3-format. Det er ikke lykkedes mig at finde et program som er så nemt og brugervenligt som Windows Media Player. Det kan sagtens lade sig gøre under Ubuntu men det bliver bare for besværligt og brugerfladen virker ofte lidt primitiv og “ufærdig”. Jeg har prøvet med f.kes. “Sound Juicer” men jeg synes ikke det er brugervenligt. Hvordan ændrer du f.kes. bit-raten (lyd-kvaliteten) på MP3-filerne?

  Til gengæld er der masser af programmer som virker perfekt under Ubuntu. Jeg har det bare sådan, at hvis jeg alligvel skal have en Windows-maskine stående for at udføre relativt simple opgaver så synes jeg det er nemmere kun at bruge Windows.

  Windows 7 er også meget lækker at se på med forskellige flotte temaer som er nemme at indstille. Det kan også lade sig gøre i Ubuntu men det bliver hurtigt meget bøvlet hvor du skal downloade og installere hver komponent for sig, ofte vha kommando-prompt (terminal).

  Jeg vil egentlig gerne fortsætte med Ubuntu da jeg rigtig godt kan lide det styresytem. Jeg synes bare det bliver for bøvlet og tidskrævende at løse selv simple opgaver.

  Venlig hilsen: Povl

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  05-04-2010 at 13:21
 • Johnny Speiermann

  Jeg kan høre, at du har oplevet mange af de samme problemer, som jeg har.

  Tidligere installerede jeg også Ubuntu ca. hvert halve år, eller hvor tit der nu kom en større opdatering, for at se, hvordan status var, men der var altid problemer. Jeg kan også genkende problemerne med trådløst netværk – sidst jeg prøvede, forsvandt der en knap fra en dialogboks efter tredje genstart, og så var der kun tilbage at geninstallere.

  Men, det kan da være, at det skal prøves igen.

  Ikke at jeg egentlig har noget at bruge det til, da jeg arbejdsmæssigt er afhængig af Microsoft-produkter. Men det giver bestemt også problemer. Har lige opgraderet til Windows 7 med Office 2010, og nu er der rigtig mange af de interne Microsoft-værktøjer, som ikke fungerer, så det er jo herligt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  31-08-2010 at 10:17
 • Henrik Andersen

  Tak for din kommentar Johnny.

  Ja jeg har ikke haft bøvl efterfølgende, selvom dette er et halvgammelt indlæg.

  Til internetbrug (+ det løse) er en gammel bærbar med Linux bestemt brugbar – og nem at sætte op. (I hvert fald langt nemmere end tidligere). 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  31-08-2010 at 10:21
 • Steen Horten Albertsen

  Jeg læste lige artiklen med interesse, og jeg vil lige med det samme sige, at jeg selv er Linux bruger og har været det nogle år, og ja som det fremgår Linux har været for de langhårede men som det er i dag er det ikke rigtigt længere, hvis man tog en totalt nybegynder og satte i gang med en Windowsinstallation og en tilsvarende Linux, vil min påstand i dag være, vedkommende vil være igang med, at spille eller bruge tekstbehandling flere timer før med Linux end med Windows, også fordi der er en Linux distro der er betydelig mere begynder tilgængelig end Ubuntu nemlig Mint, den er efter installationsstart, totalt køreklar med alle drivere og opdateringer, køreklar godt en 1/2 time efter start, jeg har selv lavet forsøget ned min 10 årige datter, hun fik kun udleveret skiven og besked om at gå i gang uden hjælp, efter 1 time spillede hun Moviestar på internettet.
  Men man kan også vil, hvad der så giver en bunke andre fordele, gå over i den mere nørdede afd. som mig og vælge Fedora, men så vil man også se en computer køre som Microsoft ikke engang drømmer om, at de kan få en maskine til.

  VA:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  10-09-2012 at 06:32
 • Henrik Andersen

  Hej Steen
  Tak for input, og ikke mindst tippet om Mint. Det skal jeg have kigget nærmere på. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  God kommentar? Stem her:
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  10-09-2012 at 09:42

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive synlig.